Spastiker i livsfare: Plejefirma aflyser vagter igen og igen

Lars trækker vejret gennem en respirator, og han skal derfor være under opsyn døgnet rundt. Alligevel har plejefirmaet aflyst masser af vagter.

Et af regionens helt kloge hoveder sidder på 54-årige Lars Linqvist fra Lyngby. 

Han er uddannet civilingeniør og forsker blandt andet i nanoteknologi ved DTU's kemiske afdeling. 

Men Lars Lindqvist er også spastisk lammet, og han har derfor brug for hjælp alle døgnets timer i hans hjem i Lyngby. 

Han kan ikke selv trække vejret, og hvis udstyret svigter, får det fatale konsekvenser.

- Ja, jeg dør, siger han til TV 2 Lorry. 

Det er altså livsnødvendigt, at hjælpen er pålidelig, men tit udebliver personalet fra det private plejefirma CareLink, der for under et år siden vandt udbuddet om plejen af hjemmeboende respiratorpatienter i Region Hovedstaden. 

I sidste uge aflyste virksomheden fire vagter, og når de aflyser, skal Lars Lindqvists forældre køre 100 kilometer fra deres hjem i Gørlev for at støtte deres søn. 

- Siden juni måned har vi været her (hos Lars, red.) 32 gange, fortæller moren Sonja Lindqvist til TV 2 Lorry.

Og mens hun taler med den udsendte reporter, ringer en ansat fra CareLink faktisk og meddeler, at der heller ikke kommer en dagsvagt i morgen og en nattevagt i dag - altså kun få timer før, at en medarbejder skulle være mødt.

- Jeg kan slet ikke forstå, at Region Hovedstaden vil betale et bureau så mange penge, og så slet ikke undersøge, om de får leveret den varer, som de betaler for, siger Sonja Lindqvist til TV 2 Lorry. 

Regionen vil skaffe nyt plejefirma
Af udbudsmaterialet, som TV 2 Lorry har søgt aktindsigt i, fremgår det ellers, at leverandøren skal sørge for, at der altid er dækning for vagterne. Det vil sige 100 procent dækning i den ordinerede periode året rundt.  

Og allerede i august gjorde TV 2 Lorry opmærksom på problemstillingen. 

Alligevel er der altså i følge Lars Lindqvist og hans forældre ikke sket noget som helst. 

CareLink ville i dag ikke medvirke i et interview, men medgav i sommer, at det er et problem, at folk der kræver 24-timers behandling ikke får den hjælp, de behøver.

I en mail skriver Region hovedstaden, at man ikke generelt oplever problemer med virksomheden, men at man erkender, at plejeopgaven hos Lars Lindqvist ikke er blevet løst tilfredstillende.

Derfor vil regionen nu skaffe Lars Lindqvist et nyt plejefirma. 

Det får dog ikke forældrene til straks at klappe i hænderne, for de vil se forbedringerne, før de tror på dem. 

- Altså de skal jo komme med en sygeplejerske, der kan klare Lars. De skal ikke bare komme med nogen, der har set et opslag i Brugsen, siger Sonja Lindqvist.